Tankar om busstrejken

Hej alla läsare!

Många har säkert redan läst massor om busstrejken redan. Men jag tänkte ändå göra åtminstone ett inlägg i debatten och försöka göra det med vinkling utifrån miljöperspektivet.

Så frågan är om strejken är bra eller dålig för miljön.

Jag skulle vilja påstå att den är både och. På kort sikt är den nog allvarlig och miljöfarlig och på det längre kan det vara något positivt för miljön.

Det miljöfarliga i nuvarande situation är att fler tar bilen till jobbet, vi överbelastar ett rent underdimensionerat vägnät och skapar allmänn oreda. Detta är naturligtvis extremt dåligt och många som normalt inte använder bilen utan har vant sig vid kollektivtrafiken kör ofta de mest bensinslukande och miljöfarliga monstren till bilar. Typexemplet är hippies som förespråkar miljö och kör runt i gamla ”folkabussar” som spyr ut massor med skit i vår natur. Så strejken är helt klart miljöfarlig.

Men hur hjälper detta oss på längre sikt? Jo många kommer nog även börja gå till jobbet. En del kommentarer i tidningarna om strejken är ”Ja mig gör det inte så mycket för jag kan gå till jobbet, det tar bara 20 minuter” och dessa kommentarer gör mig irriterad. Om man ändå bara har 20 minuter till jobbet så bör man kanske utöka så man har 30 minuter på sig och att man börjar dagen med en skön morgonpromenad. Istället för att gå till bussen och vänta 5 minuter och sen ändå bara tjäna in 10 minuter på sträckan, totalt så blir tidsvinsten med buss försumbar medan motionen och miljöpåverkan blir betydligt trevligare om man tog sig i kragen och gick. Så förhoppningsvis hittar dessa människor sina ben igen och börjar utnyttja dem. Det skulle resultera i att bussen förhoppningsvis gör färre stopp på vägen för att det inte står någon på vissa hållplatser och det finns mer plats och därmed erbjuder bussen en bekvämare resa för de som har längre än 20-30 minuters promenad till jobbet. Och bekvämare kollektivtrafik betyder att lite fler använder vilket då betyder att färre tar bilen. Finns en artikeln från DN där några resenärer uttalat sig, debatten är även i fullgång och DN publicerar en del av uttalanden här.

Så hur ser situationen ut just nu? Jo nu är den dyster, facket har gått ut med varsel för långfärdsbussarna. Det är alltså de bussarna som binder samman folk. Går att läsa mer om det i DN och SvD samt i Ystad Allehanda.  Och i arbetsgivarnas läger där de försöker lösa konflikten ser det mörkt ut då flera av initiativen de sträckt ut har avvisats och facket håller stenhårt på sina punkter (hittills är man överens om 1 punkt mer går att läsa här) och verkar inte visa någon vilja alls till förhandling, går att läsa om här. Så den som tänkt ta buss i Sverige gör bäst i att tänka om just nu. Tyvärr så kommer nog få turister läsa detta inlägg och de är i högsta grad drabbade, SvD tar upp frågan i denna artikel.

Enligt Ystad Allehanda så går alltså förarna ut i strejk igen natten till Torsdag.

Och för att avsluta med politik så anser jag att alla ledare inom facken och arbetsgivarna ska avskedas varje gång det blir en strejk. En strejk betyder att man inte längre kan ha förtroende för de som leder facket eller arbetsgivarnas röst. Idag verkar mer regel än undantag att strejka eller hota med strejk. Och i en ekonomi som är starkt pressad där inflationen tagit fart och där skatten är låg så bör facken arbeta för att stävja oss ur lågkonjunkturen. Man kräver inte högre lön när läget blir sämre över hela landet och man gör det definitivt inte i bransch som pressas extra hårt i form av höjda priser i detta fall på drivmedel. Som arbetsgivare så ska man heller aldrig neka sina anställda drägliga villkor så som vettiga arbetstider och ett tillräckligt arbetsskydd (om man missköter sig ska man trots allt kunna få sparken) samt en lön som i jämförelse med samhället reflekter det arbete som utförs. Med dagens arbetsmarknad skäms jag över att vara svensk.

Gör miljön en tjänst! Om du har möjlighet att promenera till jobbet gör det! Eller promenera den extra biten till pendeltåget/tunnelbanan/spårvagn/tvärbana och promenera den extra biten från den stationen till jobbet! Använd era ben! De är underbara!