Fortum har åtnjutit en hel del god PR i och med det samarbete som Stockholms Stad, Toyota och Fortum inledde i början av 2008 (DN). Målet är att vi år 2010 inte bara ska kunna köpa plug-in hybrider men dessutom ha infrastrukturen för att ha dem rullandes. I slutet av 2008 står 5 stolpar klara (NyTeknik) och det hela ser ut som en solskens historia.
Men miljöbilar så som plug-in hybrider är bara miljövänliga så länge den el som tankas är framställd miljövänligt och bara ekonomiska så länge vi har tillgång till billig el.
Idag kan man läsa om att Mona Sahlin går emot tidigare linjer om ett tätare elnät med EU. Hon menar att genom att öka kapaciteten mot EU skulle elbolagen höja priserna och exportera mera el utomlands istället. Man kan inte annat än att hålla med i hennes resonemang efter det att regeringen hävt förbudet mot nya kärnkraftsreaktorer (DN, NyTeknik, MiljöAktuellt). Är målet med att häva det förbudet att skapa billig och miljövänlig el för oss svenskar eller ett verktyg för elbolagspamparna att sko sig ännu mera?
Läser man lite om hur argument går så kan man notera att WWF anser att det är en ekonomisk felsatsning och inom politiken så anser FI och Miljöpartiet med Grön Ungdom i hälarna att det är förkastligt och att det är raka motsatsen mot miljövänligt även Socialdemokraterna uttryckte sin kritik.. I Tyskland rasar man också mot Sverige’s hävda föbrud (MiljöAktuellt). Däremot uttryckte näringsliv och elbolag en större glädje, detta öppnar upp möjligheter till stora vinster för just de grupperna så undrar varför de är så positiva. Pressmeddelanden från Svenskt Näringsliv, Svensk Energi, E.ON och Företagarna.
Frågan är om detta hävda förbud gör elen vi tankar våra plug-in hybrider med mer eller mindre miljövänliga? Frågan är kritisk för vår överlevnad men alla tycks för uppsluptna i politiska debatter eller utopitänkande för att göra en korrekt analys. Så låt oss göra lite tankeexprement se vartåt det leder.
Krafter att räkna med är pengar, vilja att utveckla ny teknik, och viljan att vara världsledande. Utan tvivel är pengar den starkast drivande kraften här men man ska aldrig underskatta forskare och ingenjörer som även med små resurser fortsätter att utöva sitt kall att förbättra vår värld.
Men om pengar är den starkaste kraften vad händer då med bilden om vi för in kärnkraft. Det är en befintlig teknologi så ingen forskning eller frågor kring området som behöver lösas men förbättringar kan alltid göras, den är billig i förhållande till framställning av annan el. Vilken slutsats kan man dra, jo att satsningarna kommer att ske mot kärnkraft istället för förnybar energi. Vi kommer nog att få se satsningar på förnybar energi men främst som ett spel för gallerierna för att plocka bra PR-poäng. Så det är det mest troliga. Däremot kan man inte stirra sig blind på en fråga då är man lika dålig som kvällspress och enfrågespolitiker.
Så vi fortsätter analysen, vad händer med elpriset? Denna fråga är vital om vi ska titta på gångbarheten av el-hybrider speciellt av plug-in typ. Så vi för in kärnkraften igen, vi får då en billigare framställning vilket torde leda till billigare elpris. Men genom åren kan nog de flesta konstatera att elpriset sällan sänks eftersom elbolagen istället kan öka sina vinster med motiveringar som att det regnar på fel ställen och vi har brist på det ena eller det andra. Så gemene man kan nog inte räkna med ett lägre elpris, men industrin som är så pass stora konsumenter kan lägga kraft bakom och få ner sina priser.
Alltså kommer kärnkraften att leda till bättre läge för svenskt näringsliv och svensk industri som indirekt då gör att kärnkraften leder till jobb och välfärd i Sverige. Kärnkraften kommer inte att leda till billigare elpris för konsument men däremot en risk för härdsmältor och längre väntan innan vi kan se en förbättring av vårt klimat då andra teknologier får vänta på bättre tider. En sådan teknologi är vindkraften som även om den kan konkurrera med kärnkraften fortfarande kräver stöd (NyTeknik). Får vi utöver det en ökad elexport kommer det mesta av de små vinsterna kärnkraft ger att gå förlorade.
Länge leve plug-in hybriden och död åt all miljöförstörande strömframställning.