Eco-driving är grymt underskattat

NyTeknik har idag en artikel om att Mercedes slagit rekord i snålhet. Mercedes Actros som har en totalvikt på 40 ton drog exakt 1,944 liter diesel per mil under det test som gjordes.

Men det är faktiskt inte att den drog så lite som är värt att notera utan snarare vad som hände efter testet. För när man tog den från testbanan och lät den gå ut i vanlig trafik ökade förbrukning till mellan 3 och 3½ l/mil.

Det visar då att trafikrytmen är det som spelar störst betydelse för förbrukningen hos större bilar. Om en större bil måste stanna och accelerera om vartannat så ökar förbrukningen kraftigt.

Eco-driving är alltså grymt underskattat. Att kunna planera sin körning och köra defensivt som jag tror alla körskolor lärt ut sedan begynnelsen kallas idag eco-driving och har ett tänk kring hur man minimerar förbrukningen hos sin bil samtidigt som man är mer vaksam och mindre benägen att hamna i olyckor. Men detta är som sagt inget nytt, det har alltid förespråkats en defensiv körstil och NyTeknik belyste fenomenet eco-driving redan 2000. Då hade författaren år 1998 gått en kurs som hette ”Rätt körsätt” och som byggde på trafikskolornas eco-driving. Läser man på STRs hemsida så står det ”Sedan det startades 1997 har mer än 33 000 personer utbildats i EcoDriving och 17 000 i Heavy EcoDriving.” Så då var NyTeknik ute ett år efter starten.

DN har också belyst fenoment ofta och 2006 var det tydligen högsäsong för olika system för bränslebesparing. Vet inte riktigt om den högsäsongen någonsin försvann. För man kan ju lugnt säga att det bara blir mer och mer om detta och eco-driving är här för att stanna. Det har tidigare tagits upp men kan inte få nog med gratis reklam, nämligen Shell Eco-Marathon som bland andra MiljöAktuellt och NyTeknik skriver om.

Med kommande hybridbilar blir fenomenet ännu viktigare. För att en hybridbil ska gå riktigt bra så krävs fortfarande rätt körstil, nämligen eco-driving, för att kunna få så många miljövänliga mil som möjligt.

Och som avslutning på detta inlägg tyckte jag att en länk till wikipedia som har en väldigt lång och ingående artikel om ämnet kunde passa bra. Men glöm inte läsa övriga inlägg på bloggen.