3 prickar sen får du ta om körkortet! Äntlingen ett system för att städa i trafiken!

Äntligen så ligger det ett förslag för att städa bort alla som kategoriskt ignorerar trafikregler och håller sig på gränserna för när körkortet ryker. Med ett system där även antalet överträdelser får betydelse så kan vi kanske få en säkrare trafiksituation och trevligare vägar.

Både SvD och DN har skrivit om det nya systemet men hittills verkar förslaget mest ligga under utvärdering och ska utredas men det verkar öppet för att vi kommer få någon form av pricksystem. I bland annat Norge och Danmark har man redan dessa system och det är de länder som nu Vägverket och Vägtrafikinspektionen ska titta närmare på och Håkan Östlin (trafiksäkerhetsexpert på Vägtrafikinspektionen)  säger till SvD att ”Nästan alla länder runt oss har pricksystem. Det vore märkligt om vi inte kunde låna någonting av det. Det behövs lite nytänkande.”.

Och visst slår Östlin huvudet på spiken. Vi behöver nytänkande och vi behöver erkänna för oss själva att vi inte kan bäst utan att vi kan hämta inspiration från övriga världen.

Dock håller vi på miljöbil.info inte med Bengt Svensson när han gör sitt uttalande till SvD att systemet skulle göra trafiksäkerheten mer flexibel. Han tar som exempel en nyseparerad mamma som kör sitt barn till skolan och som kräks eller påkallar uppmärksamheten från hennes körning så hon missar en skylt och kör 51 km/h på en 30-väg. Att hennes situation blir besvärlig om hon blir av med körkortet kan vi hålla med om. Men trafiksäkerhet handlar om människors liv och om hon istället kör över någon för att hon inte uppmärksammat trafiksituationen utan sitt barn i bilen, ska det då klassas som en olycka där hon inte är vållande? Det ska finnas en nivå där det inte längre spelar någon roll där överträdelsen kostar körkortet direkt obönhörligt. Annars har man skapat en trafiksituation som kostar människor livet bara för att andra människors livssituation skulle bli besvärlig om man drog in körkortet för dem.

Men låt oss inte vänta tills systemet är infört. Låt oss redan idag börja ta hand om varandra i trafiken!